Website beveiligen: tips voor het maken van een sterk wachtwoord!

Er wordt vaak niet aan gedacht, maar een van de belangrijkste onderdelen voor het beveiligen van je website is het hebben van een sterk wachtwoord. Zorg ervoor dat jij geen simpel wachtwoord hebt van 5 letters, maar kies een wachtwoord met minstens 10 tekens. Gebruik hierin kleine en grote letters, maar ook cijfers en speciale tekens. Veel mensen weten het niet, maar ook spaties mogen worden gebruikt. Je kan er dus een zin van maken, zodat je je wachtwoord beter kan onthouden. Zorg er alsnog wel voor dat hier niet alleen kleine letters in staan. Wil je echt een veilig wachtwoord? Laat WordPress dan zelf een wachtwoord maken.

Wachtwoord suggestie door WordPress

Wanneer je een nieuwe gebruiker aanmaakt in WordPress kies je een gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam kan je later niet meer veranderen (tenzij je een nieuwe gebruiker aanmaakt en de oude verwijderd), dus zorg voor een duidelijke gebruikersnaam die je gemakkelijk kan onthouden. Voor deze gebruiker maak je ook een wachtwoord aan. Dit kan een zelf bedacht wachtwoord zijn, maar het is aan te raden om WordPress zelf een wachtwoord te laten genereren. Je krijgt dan een wachtwoord van ±20 tekens. Dit zijn letters, cijfers en speciale tekens!

Het is een moeilijk wachtwoord om te onthouden, maar je bent wel zeker van een sterk wachtwoord. Wil je toch liever een wachtwoord die je gemakkelijk kan onthouden? Lees dan hieronder onze tips.

Tips voor het maken van een sterk wachtwoord

Onderstaande tips zorgen er niet alleen voor dat jij een sterk wachtwoord kan maken, maar zorgen er ook voor dat jij het ingewikkelde maar vooral sterke wachtwoord kan onthouden.

1. Gebruik letters, cijfers én tekens

Een sterk wachtwoord bevat alle soorten letters, cijfers en tekens. Gebruik niet alleen kleine letters, maar ook hoofdletters. Zo maak je het voor hackers extra moeilijk om het wachtwoord te kraken.

2. Maak een wachtwoordzin

Om het onthouden gemakkelijker te maken kan je een wachtwoordzin maken. Een voorbeeld: 1K Heb St$rkE W@chtW()0rd3n. Er zijn kleine letters, grote letters, cijfers en speciale tekens gebruikt, maar omdat het een zin is die je eenvoudig kunt onthouden zal het ook gemakkelijker zijn om de tekens te onthouden.

3. Vermijd persoonlijke informatie

Het is af te raden om gebruik te maken van persoonlijke informatie in je wachtwoord zoals je geboortedatum, adres of naam. Het is makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk te raden!

4. Maak een ezelsbruggetje

Door een ezelsbruggetje te maken voor jouw wachtwoord zorg je ervoor dat je het wachtwoord sneller uit je hoofd kent. Maak een zin die je gemakkelijk kan onthouden, bijvoorbeeld: “Mijn wachtwoord is sterker dan 10 wachtwoorden achter elkaar!”. Vervolgens pak je van ieder woord de eerste letter en kijk je waar je woorden kan vervangen voor speciale tekens. Voor de woorden ‘sterker dan’ kan je gebruik maken van het groter dan teken ‘>’. Het woordje ‘is’ kan je vervangen voor ‘=’. Plak er een uitroepteken achter en je hebt het volgende wachtwoord: Mw=>10wae!.

Uiteraard kan je het ezelsbruggetje ook omdraaien. Laat WordPress een wachtwoord genereren en bedenk bij ieder letter of teken een woord, waardoor jij het WordPress wachtwoord binnenkort uit je hoofd weet!